×
×

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Een geschikte schilder zoeken kan heel tijdrovend zijn. Bespaar je alle tijd en moeite, dankzij ons handige offerteformulier. Enkele gegevens invullen, en wij brengen je in contact met professionele schilders uit jouw regio die voldoen aan jouw voorwaarden.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Buitenmuur schilderen: optimaal bestand tegen zon en regen

Je buitenmuren schilderen is noodzakelijk om je huis een frisse look te laten behouden. Geef je je buitenmuren een nieuw laagje verf, dan heeft dit meteen een enorme positieve impact op de uitstraling van je woning.

Maar het schilderen van buitenmuren is één van de moeilijkste schilderwerken die uit te voeren zijn. Je moet immers rekening houden met heel wat verschillende factoren. Zoals al aangehaald, verandert het schilderen van buitenmuren de uitstraling van je woning enorm. Onderschat deze impact niet, zeker indien je kiest voor een andere kleur.

Daarnaast staan buitenmuren natuurlijk bloot aan allerlei weersinvloeden. Om zaken als regen en hagel jaar na jaar de baas te kunnen, is het belangrijk om een goede verfsoort te kiezen, die hiertegen bestand is.

In dit artikel gaan we daarom dieper in om het schilderen van buitenmuren. Welke verf kies je? Hoe pak je het aan? Heb je een vergunning nodig? Alle vragen die bij je opkomen, proberen we in dit artikel te beantwoorden.

buitenmuur schilderen © Shutterstock - Een buitenmuur schilderen lijkt eenvoudig, maar er zijn zeker een aantal belangrijke aandachtspunten

In dit artikel:

Welke verf voor buitenmuren?

Laten we beginnen met een belangrijke vraag. Welke verf kies je voor het schilderen van buitenmuren? Zoals al aangehaald in de inleiding, moet een verf voor buitenmuren bestand zijn tegen weersinvloeden. Het moet met andere woorden goed overweg kunnen met vocht en UV-stralen.

Net daarom wordt vaak gekozen voor acrylverf bij het schilderen van buitenmuren. Acrylverf houdt vocht komende van buitenaf, zoals regen, tegen. Acrylverf zal je buitenmuren met andere woorden een soort beschermlaagje geven tegen regen. Bovendien is het een dampopen verf, wat wil zeggen dat het vocht van binnenuit wel laat ontsnappen door de muur. Dat is belangrijk om vochtproblemen in je muren te vermijden.

Andere voordelen van acrylverf is dat het goed bestand is tegen UV-straling, en dat het een vrij korte droogtijd heeft.

Acrylverf is doorgaans de meest gebruikte verfsoort voor het schilderen van buitenmuren, maar je hebt ook nog enkele alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor alkydverf, een synthetische en waterafstotende verfsoort. Alkydverf is vrij dik van aard, waardoor het vaak verdund wordt met terpentine. Ook alkydverf droogt vrij snel op, meestal binnen de 24 uur.

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor acryllatex. Deze verfsoort is minder poreus dan gewone latexverf. Nadeel is wel dat je voor deze verfsoort speciale verfkwasten en verfrollers nodig hebt. Daardoor kan de totale kostprijs iets hoger uitvallen.


Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Welke kleur?

Naast het soort verf moet je natuurlijk ook stilstaan bij de kleur van verf die je gaat gebruiken. Al heb je hier natuurlijk niet zoveel mogelijkheden als bij bijvoorbeeld het schilderen van binnenmuren. Bij het schilderen van buitenmuren moet je rekening houden met zaken als omgeving en wetgeving.

Kies ten eerste al voor een kleur die past bij de omgeving. Vaak wordt gekozen voor vrij neutrale kleuren, zoals wit, bruin of grijs.

Daarnaast is het ook belangrijk te kijken of je wel zomaar je ding mag doen volgens de wetgeving. Gaat het over buitenmuren aan de voorkant van je woning, dan heb je doorgaans een vergunning nodig om je muren te mogen schilderen. Voor buitenmuren aan de zijkant of de achterkant van je woning, is doorgaans geen vergunning nodig.

buitenmuur schilderen © Shutterstock - De juiste kleur kiezen is een belangrijke stap in het schilderproces

Buitenmuren schilderen: stappenplan

Voor het schilderen van je buitenmuren volg je grotendeels dezelfde stappen als voor de meeste andere schilderwerken. Zo begin je met een goede voorbereiding, een fase die niet te onderschatten is. In sommige gevallen volgt daarna het aanbrengen van een grondlaag. Tot slot eindig je met het aanbrengen van meerdere afwerkingslagen.

Laten we alle stappen even overlopen.

STAP 1: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is de basis voor elk type schilderwerken. Ga je hier nonchalant over, dan zal de kwaliteit van je schilderwerken navenant zijn, en is de kans groot dat je binnen de kortste keren helemaal opnieuw kan beginnen. Het is dus belangrijk om de voorbereiding goed aan te pakken.

Je kan een buitenmuur pas beginnen schilderen wanneer deze tiptop in orde is. Concreet wil dit zeggen dat de buitenmuur niet beschadigd mag zijn, en dat die netjes gereinigd moet zijn. Is dit niet het geval, dan zal de verf die je aanbrengt niet goed hechten aan de muur, en zal deze binnen de kortste keer terug afbladderen.

Beginnen doe je dus met het herstellen van de muur. Wil je een doorwinterde buitenmuur schilderen, dan is de kans groot dat deze muur hier en daar al enkele beschadigingen vertoont. Barstjes of scheurtjes zijn klassiekers, en ook afbrokkelende voegen zijn veel voorkomende symptomen bij buitenmuren die al wat winters hebben doorstaan.

Vooraleer je een buitenmuur kan beginnen schilderen, moet je al deze schade eerst herstellen. Afbrokkelende voegen moeten terug gevoegd worden, en scheuren in de muur moeten terug worden opgevuld met waterdichte mortel. Laat alles goed opdrogen vooraleer je aan de volgende stap begint: het reinigen van de muur.

buitenmuur schilderen © Shutterstock - Vooraleer je begint te schilderen, is het belangrijk om kapotte voegen te herstellen

De muur reinigen is de volgende stap in het voorbereidingsproces. Wanneer je muur vol stof of mos hangt, zal de verf die je aanbrengt op de muur maar moeilijk kunnen hechten. Het is dus belangrijk om pas te beginnen schilderen op een propere en droge muur.

Indien de buitenmuur niet al te vuil is, dan kan je deze reinigen met water of een vochtige doek en zachte borstel. Voor een vuile buitenmuur kan je eventueel een hogedrukreiniger gebruiken, al moet je hier natuurlijk wel opletten dat je voegen en pas aangebrachte mortel niet beschadigt.

Voor je overgaat tot het schilderen van de muur, laat je de muur eerst goed opdrogen.

buitenmuur schilderen © Shutterstock - Het is belangrijk dat je pas begint te schilderen op een perfect gereinigde buitenmuur

STAP 2: Grondlaag aanbrengen

Een grondlaag aanbrengen is niet iets dat standaard moet gebeuren. Een grondlaag of primer aanbrengen doe je in de eerste plaats om je afwerkingslaag goed te laten hechten op de muur. Maar indien je buitenmuur in het recente verleden al eens geschilderd is geweest, dan hoef je geen nieuwe grondlaag meer aan te brengen.

Een grondlaag aanbrengen moet vooral gebeuren wanneer je een bakstenen muur hebt, die in het verleden nog geen verflaag heeft ontvangen. De primer die je in dat geval zal moeten aanbrengen, zal dan dienen om de verflaag die je later aanbrengt goed te laten hechten.

Het is belangrijk om de juiste soort primer te kiezen. Uiteraard kies je voor een primer die specifiek gericht is voor gebruik in buitentoepassingen. Dit soort primers is bestand tegen vocht, en laat met andere woorden geen vocht als gevolg van regen of hagel in de muur dringen. Buitenprimers zijn meestal ook dampopen, wat betekent dat ze vocht in de muur toch de kans geven naar buiten te ontsnappen. Ze laten de muur met andere woorden ‘ademen’.

STAP 3: Afwerkingslaag aanbrengen

Nadat je de primer hebt aangebracht, is het belangrijk om deze eerst goed te laten drogen. Wanneer de muur volledig droog is, kan je beginnen met het aanbrengen van een eerste afwerkingslaag.

Voor het aanbrengen van een afwerkingslaag, gebruik je best een langharige verfrol. Langharige verfrollen kunnen makkelijker overweg met oneffenheden in de muur. Zijn er daarna nog plekjes op de muur die je niet hebt kunnen bereiken met je verfrol, dan kan je voor deze plekjes een gewone kwast gebruiken.

De ideale temperatuur om buiten te schilderen bedraagt tussen de 10° en de 20° Celsius, en liefst op een windstille dag zonder al te veel zon.

Belangrijk is om het juiste tijdstip uit te kiezen om te schilderen. Weersfactoren hebben een grote invloed op het resultaat van je buitenschilderwerken. Is het bijvoorbeeld te warm, dan zal je verflaag te snel drogen, waardoor het scheurtjes gaat vertonen. Ook teveel wind zal ervoor zorgen dat je verflaag te snel gaat drogen.

Te koud weer is ook niet goed, want dan krijg je het omgekeerde effect. De ideale temperatuur om buiten te schilderen bedraagt tussen de 10° en de 20° Celsius, en liefst op een windstille dag zonder al te veel zon.

Prijs voor het schilderen van buitenmuren

Het schilderen van buitenmuren vergt iets meer kunde dan een ander schilderwerk. Niet alleen kan je resultaat door iedereen bewonderd (of afgebroken) worden, je moet ook in de hoogte werken, wat toch wat gevaar inhoudt.

Net om die reden wordt specifiek voor buitenschilderwerken vaak de hulp ingeroepen van een professionele schilder. Zo’n schilder kost misschien iets meer geld, maar je hebt wel de garantie op een mooi resultaat, zonder dat je hiervoor halsbrekende toeren moet uithalen.

Het schilderen van een buitenmuur heeft een richtprijs tussen de 15€ en de 25€ per vierkante meter. De totale kostprijs voor het laten schilderen van je buitenmuren hangt dus vooral af van de te schilderen oppervlakte. Maar er zijn ook grote verschillen te vinden in de uurlonen van verschillende schilders. Net daarom is het interessant om offertes aan te vragen bij verschillende schilders, en prijzen te vergelijken.

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Een buitenmuur schilderen lijkt eenvoudig, maar er zijn enkele valkuilen. Voel je je niet zeker? Aarzel dan niet om een professionele schilder te contacteren.

Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste schilders uit jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een offerte op maat.

Vergelijk deze offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Alle offertes zijn bovendien gratis én vrijblijvend! Je hebt dus niets te verliezen.

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt