×
×

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Een geschikte schilder zoeken kan heel tijdrovend zijn. Bespaar je alle tijd en moeite, dankzij ons handige offerteformulier. Enkele gegevens invullen, en wij brengen je in contact met professionele schilders uit jouw regio die voldoen aan jouw voorwaarden.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Ramen schilderen? Hoe ga je te werk?

Net zoals muren en deuren, moeten ook ramen regelmatig onderhouden worden om in topconditie te blijven. Je ramen een nieuw laagje verf geven hoort dan tot één van de opties. Ramen schilderen bevordert niet alleen de uitstraling van de woning, het is ook noodzakelijk om de kwaliteit van je ramen op een hoog niveau te houden.

Want ook ramen, en zeker buitenramen, hebben te lijden onder allerlei invloeden van buitenaf. Denk hier bijvoorbeeld maar aan overvloedige zonneschijn, waardoor houten ramen soms wel eens kunnen verkleuren. Ook overvloedige regenval en vorst kunnen na verloop van tijd voor schade zorgen aan je ramen.

ramen schilderen © Shutterstock - Ramen schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Een goede verfbeurt op tijd en stond kan dus zeker geen kwaad. Hoeveel keer je je ramen moet herschilderen, hangt af van het materiaal, de kwaliteit van het materiaal en de invloeden van weerfenomenen. Aluminium en PVC ramen zijn bijvoorbeeld veel onderhoudsvriendelijker, en zijn dus beter bestand tegen neerslag en zonneschijn.

Hoe dan ook overlopen we in dit artikel alle mogelijke tips die interessant kunnen zijn bij het schilderen van ramen. Op het einde van het artikel krijg je ook de mogelijkheid om gratis offertes aan te vragen bij professionele schilders in jouw buurt.

In dit artikel:

Buitenramen schilderen

Het schilderen van buitenramen is iets delicater dan het schilderen van binnenramen, aangezien buitenramen natuurlijk onder invloed staan van neerslag, temperatuur en zonneschijn. Omwille hiervan moeten we ook iets langer stilstaan bij de keuze van de juiste verf voor onze ramen. Ook het soort materialen waaruit je ramen zijn vervaardigd, zal een rol spelen bij onze schilderwerken.

ramen schilderen © Shutterstock - Ramen schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Houten ramen schilderen

In vergelijking met PVC en aluminium ramen zijn houten ramen iets minder onderhoudsvriendelijk, en zal je ze ongeveer na 5 jaar moeten voorzien van een nieuw laagje verf of lak. 5 jaar is ongeveer een gemiddelde, maar deze periode is afhankelijk van hoe zwaar je ramen en kozijnen te lijden hebben onder zonneschijn en andere weersfenomenen.

Er zijn een aantal manieren waarop je kan zien wanneer het tijd is voor een nieuwe afwerkingslaag. De verf kan na verloop van tijd gaan verkleuren onder invloed van zonneschijn, er kunnen barsten in de bestaande verflaag komen, of de verflaag kan zelfs helemaal loskomen. Dit zijn allemaal aanwijzingen dat een nieuwe verflaag zich opdringt.

Heb je gebeitste ramen, dan volstaat het om de bestaande ondergrond op te schuren, te ontvetten en af te werken met een nieuwe laklaag.

PVC ramen schilderen

PVC ramen zijn veel onderhoudsvriendelijker en kleurvaster dan houten ramen. In de meeste gevallen worden ze zelfs niet geschilderd. Maar het kan dus wel degelijk! Bijvoorbeeld in het geval je de huidige kleur een beetje beu bent gezien.

Hoewel het schilderen van PVC ramen mogelijk is, is het niet makkelijk. Je hebt immers te maken met een gladde ondergrond, wat het niet makkelijk maakt voor de verf om zich goed te hechten. Belangrijk is daarom dat je een primer en een verfsoort gebruikt die geschikt zijn voor gladde ondergronden.

Aluminium ramen schilderen

Ook aluminium ramen zijn heel onderhoudsvriendelijk en worden in de praktijk weinig geschilderd. Meestal kiezen mensen voor aluminium ramen omdat ze net fan zijn van de moderne metaallook.

Hoewel aluminium ramen ook perfect te schilderen zijn, heb je ook hier hetzelfde probleem als bij de PVC ramen: de gladde ondergrond. Het gevaar bestaat dat de verf zich niet goed kan hechten op deze gladde ondergrond, waardoor het eindresultaat te wensen overlaat. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor een geschikte primer. Kies voor een primer die bedoeld is voor non-ferrometalen. Werk daarna af met een verf die geschikt is voor gladde ondergronden.

ramen schilderen © Shutterstock - Ramen schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Welke verf gebruiken?

Zoals bij elk schilderwerk is het belangrijk je de vraag te stellen welke soort verf je best kan gebruiken. Hier zal vooral de toepassing een rol spelen. Buitenramen schilderen vergt een andere verfsoort dan het schilderen van binnenramen.

Indien je buitenramen wil schilderen, dan moet je er rekening meer houden dat de verf bestand is tegen zonneschijn en neerslag. Kies daarom voor een dampopen verf, zoals acrylverf of alkydverf op waterbasis. Dampopen, omdat vochtige dampen dan terug naar buiten kunnen ontsnappen.

Voor binnenramen kies je beter voor een dampdichte verf, zodat vocht van buitenaf niet via de ramen naar binnen kan dringen.

Ook het materiaal speelt natuurlijk een rol in de keuze van de verf. Heb je houten ramen, dan heb je iets meer keuzemogelijkheid. Bij PVC ramen of aluminium ramen is die keuze eerder beperkt. Hier moet je kiezen voor een verf die geschikt is voor gladde oppervlakten.

ramen schilderen © Shutterstock - Ramen schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Ramen schilderen: stappenplan

Net zoals bij andere schilderwerken, volg je ook bij het schilderen van ramen een stappenplan. Al verschilt dit stappenplan uiteraard niet zoveel van andere schilderwerken.

STAP 1: Voorbereiding

Beginnen doe je zoals steeds met een goede voorbereiding. Dit betekent dat je de ondergrond mooi glad maakt en reinigt. Houten ramen kan je best opschuren met een schuurpapier met stevige korrel. Ook PVC ramen kan je opschuren, maar eerder met fijne korrel.

Zijn je ramen afgedicht met siliconen, dan moet deze siliconenkit verwijderd worden. Deze kan immers niet overschilderd worden.

Nadat je ramen zijn opgeschuurd, moeten deze eerst nog gereinigd worden, zodat vuil niet kan verhinderen dat de verf zich goed zal hechten. Het reinigen van ramen kan je doen met een doek en met white spirit, om de ramen goed te ontvetten.

Wil je de schilderwerken iets vergemakkelijken, dan kan het een goed idee zijn om de ramen te demonteren.

Uiteraard is het ook belangrijk om alles goed af te plakken. Denk hierbij aan het glas, maar ook aan de raamklinken. Verfvlekken op glas en klinken kunnen immers zeer moeilijk te verwijderen zijn.

ramen schilderen © Shutterstock - Ramen schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Stap 2: Grondlaag aanbrengen

Zijn de kozijnen mooi opgeschuurd en gereinigd, dan is het tijd om de primer aan te brengen. Zoals eerder al in dit artikel aangehaald, speelt het type materiaal hier een grote rol. Of je ramen in hout, PVC of aluminium zijn, zal een rol spelen in het type primer dat je moet aanbrengen.

Wanneer je grondlaag is aangebracht, wordt deze nog eens licht opgeschuurd en ontvet.

ramen schilderen © Shutterstock - Ramen schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Stap 3: Afwerkingslaag aanbrengen

Is de grondlaag mooi gedroogd, opgeschuurd en ontvet, dan kan je beginnen met het aanbrengen van de afwerkingslaag. Ook hier speelt het materiaal van je kozijnen een rol in je werkwijze. Ramen met gladde ondergronden hebben vaker een tweede laag nodig om een mooi eindresultaat te bekomen. Zeker bij PVC of aluminium kan je dus best twee verflagen aanbrengen.

Stap 4: De afwerking

Vlak na het schilderen kan je de afplaktape terug verwijderen. Dit doe je best wanneer de verf nog niet is opgedroogd. Dat gaat makkelijker.

Heb je je ramen gedemonteerd, plaats de ramen dan pas terug wanneer de verf volledig is opgedroogd.

ramen schilderen © Shutterstock - Ramen schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Prijs voor het schilderen van ramen

Je ramen kan je natuurlijk perfect laten schilderen door een professionele schilder. Het biedt zelfs enkele interessante voordelen. Zo’n vakman schildert jaarlijks tientallen, zelfs honderden ramen, en weet dus perfect welke behandeling en welke verf gebruikt moet worden voor jouw ramen.

Zo’n professionele schilder kost natuurlijk wel wat geld, maar die kostprijs vertaalt zich wel in een gegarandeerd resultaat van topkwaliteit. Afhankelijk van het werk dat moet gebeuren, mag je rekenen op een richtprijs tussen de 6 à 8 euro per meter voor het opschuren en het schilderen van je ramen.


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Uiteraard kunnen we in dit artikel slechts richtprijzen geven, en doe je er goed aan om prijzen van schilders met elkaar te vergelijken. Dit kan je doen via ons offerteformulier. Vul de gegevens in, en wij brengen je in contact met de beste schilders in jouw regio. Zij sturen je elk een offerte op maat door.

Vergelijk alle offertes op je gemak, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. En denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt