×
×

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Een geschikte schilder zoeken kan heel tijdrovend zijn. Bespaar je alle tijd en moeite, dankzij ons handige offerteformulier. Enkele gegevens invullen, en wij brengen je in contact met professionele schilders uit jouw regio die voldoen aan jouw voorwaarden.

Vergelijk offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Denk eraan, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gevel schilderen? Ontdek hoe je te werk gaat!

Een vervuilde gevel geeft je woning een verwaarloosde indruk. En het is net die gevel die bezoekers een eerste indruk bezorgt van je woning. Regelmatig je gevel laten schilderen zorgt ervoor dat je huis meteen een hele andere en frisse look heeft.

Een gevel schilderen moet je wel op een andere manier aanpakken dan bijvoorbeeld een binnenmuur schilderen. Een gevel staat immers bloot aan allerlei natuurelementen. Door regen en wind krijgt een gevel het soms hard te verduren. Je gevel schilderen doe je dus niet enkel om esthetische redenen, maar ook om je gevel een beschermlaag te geven.

Net daarom is het belangrijk om het juiste type verf te gebruiken. En net zoals bij andere schilderwerken is een goede voorbereiding de helft van het werk. Maar ook andere aspecten zijn belangrijk bij het schilderen van een gevel. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig om je gevel te laten schilderen? Op al deze vragen proberen we in dit artikel een antwoord te geven.

gevel schilderen © Shutterstock - Een mooi geschilderde gevel vormt een heuse blikvanger voor je woning

In dit artikel:

Welke verf moet je kiezen?

Om je gevel te schilderen, is het belangrijk om de juiste verf te kiezen. De verf moet immers bestand zijn tegen regen en wind. Vandaar dat niet elke verf in aanmerking komt om je gevel te verven.

Grofweg heb je voor je gevel de keuze uit twee categorieën verf: dampopen verf en kalkpleister.

Dampopen verf

Dampopen verf is speciale verf die het vocht van buitenaf tegenhoudt, maar vocht van binnenuit toch de mogelijkheid geeft om te ontsnappen. En dat is natuurlijk net wat je wil hebben bij een gevel. Regen die van buitenaf tegen de gevel aanslaat, mag niet de mogelijkheid hebben om de gevel binnen te dringen.

Daartegenover staat dat vocht dat zich in de muur bevindt, wel de mogelijkheid moet hebben om te kunnen ontsnappen naar buiten. Ook bij na-isolatie van spouwmuren is het bijvoorbeeld belangrijk om een dampopen verf te gebruiken. Bij na-geïsoleerde spouwmuren verdwijnt de luchtcirculatie in de muur, waardoor het belangrijk is dat vocht in de muur via dampopen verf alsnog kan ontsnappen.


Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Kalkpleister

Een tweede soort verf dat kan gebruikt worden voor een gevel, is kalkpleister. Wanneer je je gevel laat schilderen met kalkpleister, spreekt met doorgaans over “gevel kaleien”. Een gevel kaleien heeft eigenlijk dezelfde voordelen als het schilderen van je gevel met dampopen verf. Het beschermt enerzijds je gevel tegen binnenkomend vocht, en anderzijds laat het je gevel ook ademen.

Je gevel kaleien zorgt ook voor een soort van reliëfstructuur op je gevel. Dit zorgt er enerzijds voor dat oneffenheden op je gevel worden gecamoufleerd, anderzijds zorgt het voor een rustieke uitstraling, wat ideaal is voor landelijke woningen.

Ruwweg gaat een gekaleide gevel zo’n 5 à 10 jaar mee. De prijs voor het kaleien van een gevel begint vanaf 25€ per vierkante meter.

gevel schilderen © Shutterstock - Met kalkpleister zorg je voor een gevel met een rustieke uitstraling

Gevel schilderen: stappenplan

Als het schilderen van een gevel 1 ding gemeen heeft met andere schilderwerken, dan is het wel dat een goede voorbereiding zeer belangrijk is. Ook voor het schilderen van een gevel moet je dus de nodige voorbereidende stappen nemen vooraleer je aan de eigenlijke schilderwerken begint.

Aangezien een gevel blootgesteld wordt aan de soms gure natuurelementen, is het belangrijk dat de schilderwerken correct worden uitgevoerd. Zoniet, dat staat je gevel er zwak voor, met de nodige beschadigingen in de toekomst tot gevolg.

In dit stappenplan overlopen we elke stap die je moet volgen om je gevel onder handen te nemen.

Stap 1: het voorbereidende werk

Net zoals bij alle andere schilderwerken, is het ook hier belangrijk om de te schilderen oppervlakte te herstellen en te reinigen. Bij gevels moet er steeds worden gecontroleerd of er geen barsten of scheuren in de muur zitten. Is dit inderdaad het geval, dan moeten deze worden opgevuld met vulmiddel. Ook het controleren van voegen moet steeds tot het vaste takenpakket behoren. Losse of verpoederde voegen moeten hersteld worden. Ook moet aanslag worden verwijderd.

Zit er nog een oude loszittende verflaag op de muur? Dan moet deze eerst verwijderd worden. Hiervoor kan je een harde borstel of een steekmes gebruiken.

Nadat alle herstellingswerken zijn uitgevoerd, moet de gevel worden gereinigd. Dit betekent dat alle stof en vuil van de gevel moet worden verwijderd. In de meeste gevallen kan het reinigen van de gevel uitgevoerd worden met water en een simpel neutraal schoonmaakproduct. Is het vuil iets hardnekkiger, dan kan je eventueel een hogedrukreiniger gebruiken. Maar dan moet je er wel op letten dat je de voegen niet beschadigt.

Krijg je je gevel niet helemaal proper? Dan kan je eventueel nog kiezen voor een professionele aanpak. Je kan bijvoorbeeld je gevel laten stoomreinigen of nevelstralen. Het kost uiteraard iets meer, maar dan ben je wel zeker van het resultaat.

Stap 2: Grondlaag aanbrengen

In een volgende fase moet een grondlaag of primer worden aangebracht. Deze grondlaag heeft als voornaamste functie dat de afwerkende laag zich beter zal kunnen hechten op de muur. Vooral bij nieuwe of nog onbeschilderde muren is het dus belangrijk om een grondlaag aan te brengen. Is de gevel al eens geschilderd, en is de verf nog van goede kwaliteit, dan is het niet nodig om deze grondlaag aan te brengen.

Ook de ondergrond zal bepalen of je een grondlaag nodig hebt. Heb je een bakstenen gevel, dan is een grondlaag altijd aangeraden. Zeker onbeschilderde bakstenen hebben een grondlaag nodig.

Daarnaast moet ook de kwaliteit van de ondergrond gecontroleerd worden. Indien bijvoorbeeld de vorige verflaag verpoederd is, dan moet een nieuwe grondlaag als fixeerlaag worden aangebracht. Om te controleren of de verflaag verpoederd is, kan je best even met je hand over de muur wrijven. Blijven er verfdeeltjes aan je hand hangen, dan is de muur verpoederd, en breng je best een nieuwe grondlaag aan.

Dezelfde controle kan je ook uitoefenen bij crepi muren. Is de crepi poederig, dan moet je eerst een grondlaag aanbrengen die dient als fixeerlaag.

Stap 3: Verflaag aanbrengen

De gevel is volledig hersteld en gereinigd, en de grondlaag is aangebracht. Nu is het eindelijk tijd om de verflaag aan te brengen.

Heb je een gemetselde muur? Dan moet je even controleren of er nog vocht in de muur zit. Zeker bij nieuw gemetselde muren kan er nog veel vocht in de muur zitten. Bij nieuw gemetselde muren moet je dikwijls nog een jaar wachten vooraleer je deze kan beginnen schilderen.

Een crepi muur kan je in principe meteen overschilderen. Let er wel eerst op dat de muur nog voldoende draagkrachtig is. Het soort verf dat je moet gebruiken, hangt voor een groot stuk af van het soort crepi dat je zal beschilderen.

gevel schilderen © Shutterstock - Een mooi geschilderde gevel vormt een heuse blikvanger voor je woning

Gevel schilderen: nog enkele bijkomende tips

Het resultaat van je schilderwerk zal ook afhangen van enkele kleine dingen. Welke verfroller en verfborstel moet je bijvoorbeeld gebruiken? En wat is de optimale temperatuur om te schilderen?

Welke roller of kwast gebruiken?

Om een bakstenen muur of een crepi muur te schilderen, gebruik je best een verfroller met lange haren. Een verfroller met lange haren is ideaal om oneffen oppervlakten te schilderen. Op die manier kunnen ook voegwerk en dieper gelegen oppervlakten makkelijk bereikt worden.

Heb je toch nog oppervlakten waar je niet makkelijk bij kan? Dan kan je hiervoor een blokkwast gebruiken. Ook voor het kaleien van een gevel gebruik je best een blokkwast.

Wat je in jouw situatie ook het best gebruikt, zorg er steeds voor dat je materiaal van goede kwaliteit in handen hebt. Ze zijn misschien niet zo goedkoop, het resultaat zal ongetwijfeld veel beter zijn.

Wat is de ideale temperatuur om te schilderen?

Je staat er misschien niet bij stil, maar er is wel degelijk een ideale temperatuur om je gevel te schilderen. Waarom dit belangrijk is? Bij een te warme temperatuur zal de verf te snel drogen, en dat heeft een nadelig effect op de kwaliteit van het resultaat. Een te koude temperatuur zal het omgekeerde effect geven.

De ideale temperatuur ligt tussen de 10° en de 20° Celsius. Schilder bij voorkeur ook niet wanneer er teveel zon of teveel wind is. Ook dit zou ervoor kunnen zorgen dat de verf te snel droogt.

Heb ik een vergunning nodig?

Tot slot nog een administratieve kwestie. Je gevel is zichtbaar langs de straatkant, en verandert dus het uitzicht vanop de straat. Een terecht vraag is dan ook of je voor het schilderen van je gevel een vergunning nodig hebt.

Het antwoord is dat je in ons land voor werken die de aanblik van je gevel veranderen, dus ook schilderwerken, een vergunning nodig hebt. Voor het schilderen van een zijgevel of achtergevel is geen vergunning nodig.

gevel schilderen © Shutterstock - Een mooi geschilderde gevel vormt een heuse blikvanger voor je woning

Prijs voor het schilderen van een gevel

Een gevel schilderen is in principe een klus die je makkelijk zelf kan uitvoeren indien je een beetje handig bent aangelegd. Maar toch is het niet zomaar een routineklus. Je moet eerst en vooral in de hoogte werken, wat op zich al een mogelijk gevaar inhoudt, zeker als je niet over kwalitatieve stellingen beschikt.

Bovendien is de gevel van de straatkant goed zichtbaar, en wordt het resultaat van je werk dus door elke voorbijganger bewonderd. Het moet dus tiptop in orde zijn.

We kunnen je daarom warm aanbevelen om het schilderen van je gevel over te laten aan een professionele schilder. Maar zulke vakmannen kosten natuurlijk ook geld. In onderstaande tabel geven we je alvast een overzicht van richtprijzen voor het schilderen van een gevel.

Type gevelschilderwerkRichtprijs per m² (incl. arbeid, verf en btw)
Reinigen3€
Repareren3€
Grondlaag met acrylmuurverf3€
Tussenlaag met acrylmuurverf7€
Eindlaag met acrylmuurverf8€
Totaalprijs24€


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Heb je toch besloten om in zee te gaan met een professionele schilder? Aarzel niet om prijzen van verschillende schilders met elkaar te vergelijken. Via ons offerteformulier vraag je gratis meerdere offertes op van de beste schilders in jouw buurt. Deze offertes zijn gratis en vrijblijvend, waardoor je perfect prijzen kan vergelijken. Niets te verliezen dus!

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt